1 Temmuz 2008 Salı

Forrest Gump'dan: (Iyi ki bu filmi 17 yasimda iken izlememisim)

Tegmen Dan söyle der Forrest'a: Now, you listen to me. We all have a destiny. Nothing just happens, it's all part of a plan. I should have died out there with my men! But now, I'm nothing but a goddamned cripple! A legless freak. Look! Look! Look at me! Do you see that?
Do you know what it's like not to be able to use your legs?

(dilimizde özetleyecek olursak, ailesindeki tüm büyükleri kahramanca savastiklari cephelerde sehit düsen kisiler olan Tegmen Dan, Vietnam'da hayatini kurtaran Forrest'a cikisir.
Cünkü Forrest onun cephede ölmesine izin vermemis ve kopmus iki bacagiyla yeniden yasamina devam etmesini saglamistir. Ve bu yüzden tegmen Forrest'a cok kizgindir: 'Bu benim kaderimdi. Orada askerlerimle birlikte ben de ölecektim. Simdi lanet olasi bir sakat, bacaksiz bir ucubeyim, halime bak!'' der.



Aklima ne geldi... Bazen yürürken yolumun üstünde yerde, ters dönmüs ve ucamayan bir arI ya da baska bir canli görüyorum. Korkmadigim bir hayvansa ellerimle, korktugum bir hayvansa bir yaprak yardimiyla alip kenara cimlerin arasina birakiyorum...

Bunu neden yapiyorum? Biraz sonra bir insan ya da bisiklet gecmesin üzerinden, ölmesin... En azindan o anda ve orada ölmesin istiyorum.
Acaba bunu yaparak kelebek etkisi misali hic tahmin bile edemeyecegim bir gidisati degistiriyor muyum? O arI'nin kaderiyle mi oynuyorum?...

Bilmiyorum... Kas yaparken göz cikarmak böyle bir sey olabilir mi? Bunu da bilmiyorum henüz :)



7 yorum:

ayçobanı dedi ki...

Belgesel film cekenleri bir düsünsene Demet. Gözleri önünde bir dolu vahset yasanabiliyor. Hersey her zaman trallalaaa degil. Misal, kücük ayicik cukura düsüyor cikamiyor annesi yardim edemiyor durum cok fena!! Nasil dayanabiliyorlar dogaya müdahale etmemeye?? Ne zor bir ögreti bu gidisati degistirmemek ugruna. Kendi gidisatim icin verdigim kararlar bile beni zorlarken... Hem de cok!! "Sliding Doors" ;)

Demet dedi ki...

Haklisin Aycacigim, evet ilginc! :)

nilly dedi ki...

Ne guzel yazilar yazmisssin pespese. Dogada herseyin bir sekilde birbirine baglantisi var. Bazen cok gereksiz gordugumuz seylerin cok onemi olduguna dair bir yazi okumustum. Sezen'in sarkilarini cok merak ettim. Umarim internette bulup dinleyebilirim.

hindiba dedi ki...

Bir de şöyle düşün Demet: Yolda giderken arıyı kenara koymak için bir an duruyorsun. Bu arada 100 m. ileride kaldırımı geçmekte olan minik bir tırtıl var. Sen bir an durduğun için tırtıl senden önce kaldırımı geçip güvenli çimlere ulaşıyor. Sen de farkında bile olmadan onu ezmekten kıl payı kurtulmuş oluyorsun. Gel zaman git zaman bu tırtıl bir kelebek oluyor. Yürüyüşe çıktığın bir gün bir yaprak üzerinde ona rastlıyorsun. Dayanamayıp bir fotoğrafını çekiyorsun, o da hiç kıpırdamıyor. Belki teşekkür ediyor. Fotoğrafı blogda yayınlıyorsun. Hep beraber bakıp "Ah ne güzel, yaşam da, dünya da ne güzel aslında" falan diyoruz. Kim bilir kaç kişi mutlu oluyoruz... Fotoğrafa bakan 15 yaşında bir genç... Neyse, burada keseyim, daha kim bilir neler neler oluyor...
Teğmen Dan'ın "planı" kahraman ama ölü bir ailenin bacaksız ucubesi olarak kurgulanmış bence. Yoksa Forrest Gump bile kurtaramazdı onu o cehennemden.
Sen akışına bırak, "plan" kendi yolunu öyle veya böyle bulur.
Sevgiler...

Tekir dedi ki...

hislerime tercüman olmuşsun demet. Ben de hep aynı şeyi düşünüyorum. Geçen akşam bir kedi gördüm karşıya geçmeye çalışıyor ama arabalardan bir türlü geçemiyordu, habire vazgeçip geri dönüyordu, yanına gidip sevdim, kucağıma alıp karşıya geçireyim dedim ama karşı tarafta da arabalar vardı, kararsız kaldım. kediden biraz uzaklaştım arkamı döndüm. Sonra baktım ki geçmemiş, cafede oturan insanların yanına gitmiş... İyi mi yaptım, kötü mü bilemedim.

yaban dedi ki...

demet, ne kadar ince dusunuyorsun, ince bir insansin, hayatinda hep incelikler olsun..

--

ayca'nin yorumunda yazdigi gibi belgesel cekenleri ben de dusunurum, annesini kaybeden yavru acliktan olecek acaba onu kurtariyorlar mi sonradan bu filmi cekenler diyorum. belki de o yavru baska bir vahsi hayvanin hayatta kalmasini saglayacak.. bilemiyoruz ince ipliklerle orulu doganin dengesi, bir ag gibi, cozmek kolay degil..

Demet dedi ki...

Nilly'm dinlee kesin dinle, Sezen dinlenmez de ne yapilir? :))

Evren cok güzel ifade etmissin. Bu döngünün basi sonu icice geciyor bazen de hic bilemiyoruz.

Filiz galiba, o an icin dogru diye hissettigimizi yapmak gerisini cok da karistirmamak gerek :)

Yaban tesekkürler bu senin inceligin. Hassasiyeti görebilen göz de bu yuzden görüyor...