20 Nisan 2008 Pazar

GeCeN hAfTa bErLiN'dE I

Yok yok, ben kim, gezi notu yazmak kim? Yaban'a özenip güzel bir yazi hazirlayayim dedim ama rüyamda görürüm :)

Iyisi mi ben cektigim fotograflari koyayim ve yaptiklarimi anlatayim.

Altta gördügünüz ICE denen tren bizi Berlin'e götüren trenlerden. Saatte 250 km filan hiz yapiyor.

Türkiyede annemin memleketi olan Giresun'dan baska köy görmedim, onu da ilk kez 5 sene önce filan görmüstüm.

Öylesine beton bir dünyaya dogmus, beton bir sehrin, betondan bir semtinde yasamisim ki, yolda giderken gördüklerime hayranlikla baktim, esim 'bir süre sonra gözü alisiyor insanin, birazdan kafani yaslar uyursun' dese de ben Berlin'e varana kadar hic bir manzarayi kacirmamaya calistim. Cok süper, sonu hic gelmeyecek sandigim ormanlar vardi, git git git hep orman... hep orman... Alttaki gibi uzun, upuzun agaclar...

Ve sonra ucu bucagi olmayan tarlalar, yemyesil bahceler, otlayan inekler, atlar...


Berlin'e varip da, ana istasyonda indigimizde, hafta sonu gezintilerimizi rahat yapabilmek icin 'hafta sonuluk' bilet almak üzere otomatin basina gectik. Bizim icin hangisinin dogru oldugunu secmeye calisirken 16-17 yaslarinda bir cocuk geldi yanimiza. Cumartesi günü boyunca kullanabilecegimiz, bir bilet vardi elinde. Buralarda böyle bir sey var. Istasyonlarda dolasan ve gecim kaynagi bu olan insanlar var.

Bir sürelik (haftalik, hafta sonluk, günlük vs.) bilet satin almis, fakat biletin gecerli oldugu süre bitmeden onunla isi bitmis insanlari bir sekilde buluyorlar. Süresi henüz bitmemis biletin cöpe gitmesine izin vermiyorlar. Ya bedava ya da cok cüzzi bir tutar karsiligi (1-1,5 euro gibi) onu sahibinden satin alip, ihtiyaci olan birine yine otomattaki fiyatindan cok cok indirimli bir fiyat karsiliginda satiyorlar. Umarim bilmeyenler icin cok karisik anlatmamisimdir.

Esim bileti evirip ceviriyordu, cünkü gecerlilik tarihine dikkat etmek zorundaydi aksi takdirde kaziklanma ihtimali de doguyordu cünkü. Ben de tipik sabirsiz demet, 'sorun mu var canim' deyiverdim, amanin bizim biletci 'aaa abla türk müsünüz?' demez mi? Ilginctir, hic türk'e benzetmemistik onu. Hemen bize torpil yapasi geldi ve cebinden tüm hafta sonunu kapsayan bir bilet daha cikardi.
Böylece biz toplamda 24 euro gibi bir paraya sahip olacagimiz bileti 8 euroya satin almis olduk.

Hamburg'da da benzer durum yasaniyor. Bir de bunun daha masumcasi var. Günlük bilet almis ve biletinin süresinin bitmesine saatler kalmis biri, evine dönerken bileti tekrar kullanmayacagindan eminse, otomat'in icindeki bilet gözüne birakiveriyor. Böylece hic tanimadigi birine sürpriz yapmis ve bir tren yolculugu hediye etmis oluyor :)

Tabi alman ekonomisine zarar isin ayri boyutu ama yasasin birlik ve dayanisma diyelim biz yine de :) O kadar cok para tutuyor ki bir yerden bir yere gitmek...

4 yorum:

yaban dedi ki...

o akip giden manzaranin guzelligi, bayilirim..
--
bilet isi de cok faydaliymis, insanlarin ihtiyaci olsun olmasin birbirine iyilik yapmasi cok guzel..

Demet dedi ki...

Bence de, banane demir yollari zarar etmis etmemis... Parasi verilmis ve hakki -belli bir saat araliginda satin alinmis bir bilet tepe tepe kullaniliyor, bundan daha güzel bir sey olamaz.

Bir de düsündüm de, Türkiyede olsa insanlar o biletleri cöpe atarken bile on parcaya ayirir herhalde, enayi miyim para verdim, uyanigin biri bedavaya konacak diye...
Eskiden yardimlasma vardi toplumumuzda ama hizla yok ediliyor...

ayçobanı dedi ki...

DB'nin gelirinin haddi hesabi yok, o yüzden üzülmeye de gerek yok :)) Güzel bir imece bence!! Bir iki kez, Hessen ticket kullanmam gerektiginde (her eyalet icin gecerli, bir gün süreli, ICE haric her tür trene 5 kisi sinirsiz binebilme imkani veriyor) bir kac kez ben de baskalariyla birlikte kullandim, para teklif ettiler almadim!! Nasilsa ödenmis, onlar olmadan da yapilmis bir masraf!!

Benim BahnCard50'm oldugu halde, yillik tren masrafimi duyanlarin gözleri fal tasi gibi aciliyor!! Üstelik son grevlerin sonuclari da tabi bizim biletlere yansidi!!!

Demet dedi ki...

Dogru diyorsun Ayca, Deutsche Bahn'dan daha zengin degiliz nasil olsa :)Bazen dedigin gibi günlük bilet aliyorum ama 2 yetiskin ve bir cocuk kapsiyor mesela. Ve ben o bileti tek basima kullaniyorum. Neden benden sonra 3 kisilik bir grup kullanmasin ki? Nasil olsa bedeli pesinen ödenmis :)
Hem insana iyi hissettiriyor böyle yapmak. Bir ise yaradigini hissetmek...