23 Mart 2008 Pazar

Dün süper bir kar keyfi yaptik. Neredeyse bütün gün yagmasina ragmen ilginctir, hic tutmadi. Aksamüzeri biraz yürüyüs yapalim dedik, cikmamizla yagisin durmasi bir oldu. Yine eve havuc burunlarla döndük. Cünkü hafiften donduk :)

Bugün ise uyandigimizdan itiberen ku$ sesleri doluyor evimize, günesli piril piril bir gün... Ufakliklar bahcede paskalya yumurtalarini arayacaklar ya, tanri güzel bir gün hediye etti onlara :)



Bu arada deginmeden gecmek istemedim.

Cuma günü Ostern(Paskalya)'in Karfreitag'iydi. Wikipedi'den baktim, Freitag(cuma)'in önündeki 'kar' kelimesi althochdeutsch denen eski almanca'dan... Bu dilin, 750 ila 1050 yillari arasinda yazili hale getirilmis kayitli en eski halinden.

'Kar' kelimesi simdiki anlamlariyla Klage(feryat/ciglik/yakinma), Kummer (aci/keder/kahir/endise) ve Trauer(matem/üzüntü/keder/yas) kelimelerinin anlamlarini iceriyor.

Karfreitag günü, Hristiyanlik dininde Jesus(Isa)'un iskencelerle dolu gecen ve sonunda carmiha gerildigi gün... Bu son cümle kadar bile bilgim yoktu Istanbul'da yasarken. Malesef demem gerek biliyorum. Ama gec olsun güc olmasin.

Cuma gecesi, günün anlami üzerine, yönetmenligini Mel Gibson'in yaptigi 'The Passion of the Christ' filmini izledik. Isa'nin acilarini, ona yapilanlari gözyaslariyla ve ic cekerek izledim.

Bir belgeselde Kudüs'e hac icin giden Hristiyanlarin, Isa'nin carmihini sirtinda tepeye kadar tasidigi aci yolunu yürüyerek nasil agladiklarini, peygamberlerinin acisini nasil iclerinde yasadiklarini izlemistim . Bu filmi izledikten sonra daha iyi anladim onlari. Beni en cok etkileyen sahnelerden biri de, carmiha gerildikten sonra acilar icinde ölümünü bekleyen Isa'nin basini göge kaldirip 'baba! bilmiyorlar! affet onlari' dedigi sahne idi.



Bugün ise Ostersonntag yani Dirilisgünü/Dirilispazari dedikleri gün.
Gec uyandigimiz icin bugün Kiliseye gidip izlemek istedigim töreni izleyemedim ama yarin erken kalkip sehir merkezindeki büyük kiliselerden birine gidecegiz.

Gecenlerde Tirmik Izi'nde Handan'in bir cümlesi beni cok etkilemisti. Kendisinin affina siginarak burada paylasmak istiyorum. Her inancin, her kutsalina saygim var demisti.
Bütün kalbimle katiliyorum ona ve bilmediklerimi, eksik kalanlari ögrenmek icin bu günden sonra daha cok okuyacagima, daha cok arastiracagima kendime söz veriyorum...

Diger yandan;

ülkemde hukuk siyasallasti diyorlar, kisasa kisas baslamis. Bir cuma bir savci tarafindan bir partinin kapatilma davasi acilmis, sonraki cuma baska bir savci tarafindan ulusalci, cumhuriyetci tayfa gece yarisi evleri basilmak suretiyle goz altina alinmislar. Darbe söylentileri dolasiyor, daha kötü seyler olacak diyorlar, haftaya cuma ne gelir pesinden diyorlar??? Ülkemde neler oluyor? Ergenekon Cetesi de nedir? Kimlerdir onlar? Okuyorum ne bulursam ama bir sey anlamiyorum, kafam gittikce karisiyor. Hem ögrenmem gerekenler, hem geri kalmamam gerekenler...
Nasil yetisecegim hepsine?...

1 yorum:

nilly dedi ki...

Bende ne oldugunu bilmedigim bir suru seyi buraya gelince ogrenmeye basladim Dedigin gibi gec lsun guc olmasin. Birseyler ogrenmek herzaman cok guzel.

Bu arada bende seni sobeledim :)