13 Kasım 2008 Perşembe


Sonunda şu hamurlu çorbadan bahsetme havam geldi.

Solda gördüğünüz ve daha iyi bir fotoğrafını çekemediğim minik ve hamurdan kurutulmuş küpler çorbamızın ana malzemesi.

Erişteleri bilirsiniz ya aynı mantık yapılıyor ama ondan farklı olarak uzunca bırakılmıyor da küp küp doğranıyor. Tabi ki erişteden azıcık daha dolu dolu oluyor küpler. Küp dediğime bakmayın hepsi küp şekline getirilmeye çalışılmamış çala bıçak kesilmiş iste :)
Bu şekilde doğranmış hazırlanmış bu çorba malzemesini kapalı kaplarda uzuun zaman saklayabilir, ne yapsam nasıl yapsam dediğiniz bir günde imdadınıza çağırabilirsiniz.

Tencerede suyu kaynatıyorsunuz. Suyun içine istediğiniz cinsinden biraz sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Su kaynayınca içine yoğunluk miktarına sizin karar vereceğiniz şekilde bu hamur küplerini atıyorsunuz. (Makarna haşlar gibi)

Ara sıra içinden bi tane alıp ağzınıza atarak kontrol ediyorsunuz. Yine kararını sizin vereceğiniz yumuşaklığa gelince altını iyice kısıyorsunuz. Hemen ayrı bir kapta terbiyesini hazırlamak üzere 1 yumurtayı 1 limonun suyuyla çırpıyorsunuz.
Sıcak çorbanın içine eklendiğinde yumurtalar katılaşıp görüntüyü bozmasın diye, yumurtayı çırpıp limonla karıştırdığınız kabın içine yavaş yavaş birkaç kaşık çorba ekliyorsunuz. Böylelikle birbirlerine ısınıyorlar ve sonra karışımı tencereye eklediğinizde herhangi bir arıza çıkarmıyorlar.
:)
Vegan arkadaşlar için de aynı çorbayı sarımsak ve sirkeli bir sosla önerebilirim.
Ya da belki sırf limon suyuyla da güzel olabiliyordur denemek lazım.

5 yorum:

funda dedi ki...

annem de buna benzer bi çorba yapıyordu. domates, biber soğan ve salçayı kavurup suyunu öyle koyuyordu. sonrası aynı, bir de en sonunda bol nane oluyordu. nane çok yakışıyor söyliyim. farklı bir alternatifi de denemek isteyebilirsin diye ekliyim dedim. benim de canım çekti şimdi bak. naz zamanım ya istiyim hemen :)

Demet dedi ki...

Eveet bu da güzel fikirmis. Sonrasi ayni demissin ama sogan, salca, domates olunca terbiyeye gerek kaliyor mu? Gözümde canlandiramadim. Böyle yapiliyorsa tadi nasil oluyor cok merak ettim, sen denedin mi?

Terbiyesiz düsündügümde mutlaka nefis oluyordur ve bir dahaki sefere bunu da denemeliyim diyecegim ama,diger konuda senden cevap bekleyeyim :)
Tesekkürler Fundacigim :)

funda dedi ki...

soğan salça domatesin yanında biber de olucak ama demetcim, onları kavurup suyunu ekliyceksin, sonra hamurları ekliyorsun, hamurlar pişince yumurta sarısı ve limon terbiyesi gerekiyormuş ama anneme sordum. naneyi de unutma ama, nane çok güzel bir lezzet veriyo. ben yapmadım ama annem yaptığında çok severek yerim. tavsiye ederim bir de böyle dene. seversin eminim..

Haydins dedi ki...

Niym niymm.. guzel geliyor bol limonlu corbalari cok severim..Biri bu hamurlari yapip benim dolabima koysa bende senin tarifini yapsam aklima geldikce ne guzel olurdu yauf..

Demet dedi ki...

Tamam Funda süper, tesekkürler :)
Bugün aksam yemeginde barbunya pilaki var yarin da bu corbayi yaparim yeni haliyle :)

Ah Serpilcim, annecigim bana da böyle hazir lop vermeseydi zor bulurdum :)Nerdee simdi hamuru yapip da boyle küp küp dograyip da kurutacak ev kadinlari :p
Belki ileride ;)