24 Ekim 2008 Cuma

Etrafımda kürk giymiş biri gördüğümde ona bakışlarım, üzerinden, agzının kenarlarından kan sızıyormuş gibi oluyor. Elimde değil...
Ama bunun dozunu iyi ayarlamak icin de ugraşıyorum. Bakışlarımın 'farkettirmek/dikkat çekmek'ten öte geçmemesi icin kendime hakim oluyorum. Çünkü ileri gitmek farklı bir boyut oluyor.
Barış olsun, sevgi olsun, şiddete karşı olalım diye bunca çaba gösterirken, 'taraf' olduğumuz bir konudan yana tavır koyarken bile, insan onurunu, duygularını göz ardı etmememiz gerek.

Eğer giyen kişi yakınlarımızdan biriyse ona anlatabiliriz. Belki nasıl yapıldığını bilmiyorlardır. Ama tanımadıgımız insanlara bu yollarla gösterebiliriz bazı gerçekleri, yazarak ve anlatarak...



Öte yandan, bu vahşetin suç ortakları bir tek kürk giyenler değil. Angora kazaklar, yakası tavşan tüyünden yumuşacık kabanlar, timsah derisi çantalar, yılan derisi ayakkabı ve kemerler, deri kemer ve ceketler, içinden tüy ve deri geçen her şey...

Bir link daha

Ne yapabiliriz? Hiç kullanmamak en iyisi. Isınmak ya da güzel görünmek için onlara ihtiyacımız yok.
Ama 'ya hep ya hic' demeden de cözüm bulunabilir mı diye düsünüyorum en azından bu geçişleri sert yapamayacak olanlar için. Öneriler getirmek istiyorum kendi kücük aklımca:

*Daha önceden satın almış olduğumuz kışlık kazakları iyi koruyabilir, ve yıllarca yenilerini almadan idare edebiliriz.

*Bere, kaskol, eldiven gibi aksesuarlarımızı alırken içlerinde bulunan içerik etiketlerini kontrol edip,
acrylic'den (link verdiğim sayfada hayvansal harici tekstil liflerinden de kısaca bahsetmiş, oradan fikir alabiliriz) yapıldığından emin olarak satın alabiliriz.

*Yazlık ayakkabı ve terliklerimizi bez ya da benzeri malzemelerde yapılmış olanlardan seçip, kışlık olanlarda da 'mümkün olduğunca' deri taklidi suni malzemeden tercih edebiliriz.

*Bazı ihtiyaçlarımızı ikinci el pazarlarından ya da dükkanlarından almak da bir çözüm bence.

*Tüylü oyuncak, anahtarlık, biblo vs. alırken hele hele de bir yerinde made in china yazıyorsa hemen oradan uzaklaşabiliriz. En iyisi oyuncakları içerik etiketi olan güvenilir mağazalardan almak diğerlerini ise hiç almamak...

*Kışlık manto, kaban gibi bir üst giyim satın alırken yaka ya da kapüson kısmında süşleme amaçlı tüy varsa. kesinlikle yine içerik etiketine bakmalıyız. Bu noktada birkaç şey eklemem gerek. Tabi ki bu işler için kedilerin ve köpeklerin yüzülmüş derilerinden çıkan tüyleri kullandıklarını etiketin üzerine 'trimming: cat ya da dog' yazarak belirtemeyeceklerine göre (nedense rabbit yazmaktan çekinmiyorlar da hiç, cat ya da dog yazanını görmedim) lütfen ama lütfen tüylü süslemeleri olan şeyleri satın almayalım.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Sizin de fikirleriniz varsa sahilden denize birkaç deniz yıldızı daha uğurlamaya yardımcı olabilecek, duymak isterim.


4 yorum:

yaban dedi ki...

bu konuda hiç de vegan olmayan bir envanter çalışması yapıp evdeki deri tüy yün dökümünü yapacaktım bir gün...

evet farkındalıköncesi ve farkındalıksonrası diye hayatımızı iki safhaya ayıralım ve bundan sonra almayalım..

şimdilik fikir üretemedim, seninkiler çok mantıklı ve almamak tek çözüm benim için zaten..

üstelik de herşeyin eşleniği varken...

hindiba dedi ki...

Önemli bir konuda yazmışsın Demet. Kürke imitasyonları dahil karşıyım. Çünkü bir canlıyı öldürmeden kürküne sahip olmak mümkün değilse buna öykünmek, sahtesine sahip olmayı istemek bile tuhaf bence. Deriyi mümkün olduğunca az kullanma taraftarıyım. Mesela ayakkabıda evet, giyimde hayır. Zaten çevreyi kirleten bir endüstri deri endüstrisi bildiğim kadarıyla. Bir de alternatifleri çevre zararlısı olmasaydı :( Yünden özel olarak kaçındığım yok. Yünleri alındığı için zarar mı görüyor hayvanlar? Kaçınmalı mıyım? Bu yönde bir bilgim yok, doğal olduğu için sentetik malzemeye tercih ediyorum doğrusu. Bu konuda verecek fikrim yok, öğreneceğim şeyler var anlaşılan...

Demet dedi ki...

Yabancigim, dedigin gibi önemli olan farkindalik boyutuna gecmek diye düsünüyorum. Alinmis alinmistir, tabi ki onlari evden atmak cok yersiz olur. Ama yeni ihtiyaclar olustugunda kacta kacini hayvanlara zarar verilmesine ortak olmayacagimiz materyallerden seceriz bu önemli bence.

Evren,imitasyon konusunda ben canta, kemer, ayakkabi gibi deri esyalardan bahsetmistim. Kürk'ün imitasyonu da sevimsiz ve gereksiz elbette,haklisin.

Yün konusuna gelince evet koyun, keci, deve vs... Cok acimasiz yöntemler var. Hele o cok sevilerek giyilen angora kazaklarin yapildigi tavsanlar...
Ben bir-iki link daha ekliyorum yaziya bu konuda. Hatirlattigin icin tesekkürler.

'Mulesing' kelimesinin türkce karsiligini bulamadim, bulan varsa rica ederim.

hindiba dedi ki...

İngilizce mi bu? Galiba... dict.leo.org'da şunu buldum. Almanca'da da direk bir karşılığı yok bu linke bakılırsa.