19 Temmuz 2008 Cumartesi

Beslenme serüvenimde az yol katetmedim. 4-5 sene öncesini düşündügümde ve şimdiki yeme-içme alışkanlıklarıma baktığımda değişimi çok net görebiliyorum.

Önce çok sevdiğim yiyeceklerden vazgeçmeden onları hangi sıklıkta ve nasıl bir dengeyle tüketeceğimin sırrını buldum. Sonra çok sevdiğimi sandığım bazı yiyecekler olmadan da yaşanabildiğini keşfettim.
Almanya'ya yerleştikten sonraki kendimce en büyük başarım vejetaryen olmak oldu. Artık 'hiçbir' hayvanın etini yemiyorum.
Sonraki süreçte şişkinlik, kasılma ve sancı gibi rahatsızlıklarımın laktoz intoleransına bağlı olduğu anlaşıldı ve bu sebeple sütü ve sütten yapılan her şeyi de çıkardım hayatımdan. Neyse ki buralarda yerlerine koyabileceğim alternatifler çok...

Yazı buraya kadar 'kendini avutma' derdinde birinin iç döküşleri... Şimdi önümüze bakalım:

Başta kendi kendime dedim ki, 'kızım Demet, sen şimdi bunca şeyi çıkardın hayatından, geriye
meyve, sebze, tahıl, ekmek vs. kaldı. Birkaç ay içinde sülün gibi olursun'. Ama tabi öyle de olmadı :)
İnsan haliyle düsünüyor öncesinde yediklerimle sonrasında yediklerim arasında fark varsa bu görüntüme yansır diyor, ama yanılıyor.
Çünkü bu sefer de belki önceden az yediği şeyleri birden çok yemeye başlıyor.

Ben mesela...
:))

Benim yemek yemeyle aramda hala halledemediğim bir hesaplaşma var.

İşte beceremediklerim:

* saat 21'den itibaren alınan karbonhidrat (ekmek, tahil, makarna türevleri) uyku esnasında midede yağa dönüşüyor. Aslında mümkünse hiçbir şey yememek gerekiyor bu saatlerde.
Ama bazen tam da 21 civarlarında canım içine azıcık reçel katılmış müsli yemek istiyor ve yiyorum ya da bazen mısır patlatıyoruz.

*Ketçap ve beyaz ekmeği gizli şeker deposu olduklarını bile bile bazen yemekten keyif alıyorum.

En büyük problemim şu ki, yediklerimi çiğnemiyorum, hızlı hızlı bir kaç kaz ağzımda çevirip hoop yutuyorum. Hâlbuki biliyorum, iyi çiğnemekle başlıyor kalori yakma süreci...
Sindirim midede değil, ağızda başlıyor.
Yediklerime konsantre olup, yavaş yavaş ve çiğneyerek ve tadini alarak yemeyi kendime öğrettiğimde problem büyük ölçüde hallolmuş olacak.

Ve

Peynir yemediğim için zeytine fazla yüklenmezsem, oldu bu iş diyeceğim.

Bunları yazdım ki, gözümün önünde dursunlar böyle biraz... Yazmadan anlamıyorum ben :)

8 yorum:

yaban dedi ki...

tıpkı ben...

ben de çoğu şeyi kendime yazıyorum zaten bloğumda..
iyice vejeteryen olmuşsun be demetçim, ne güzel, gıpta ettim sana. Keşke ben de olsam, şöyle bir gün kafama saksı düşer gibi bir sabah uyansam ve kendimi vejeteryen bulsam. :)

ama çiğneme konusunda sana hiç benzemiyorum. Ben çok yavaş yemek yerim ve sanıyorum çok da çiğniyorum. Bir defa babamla bir lokantada yemek yerken bir garson yanıma gelip ne kadar güzel yemek yiyorsunuz demişti. Babama "bana kötü bir şey mi dedi?" diye sormuştum. "Hayır kızım, yemeni beğenmiş, yavaş yiyorsun ya ondan." demişti. Ben mesela yurtta kalırken bir arakadaşımla kahvaltı yapmaya başlardım, sonra o arkadaşım kalkar, yerine başka bir arkadaşım oturur ve ben hala onunla kahvaltıya devam ediyor olurdum. Çok da yiyordum kabul, ama yavaş da yiyordum.

Ayrıca çenem de düşüktür. Ve yavaş konuşurum.

B5 dedi ki...

Lise donemi iki sene kadar vejeteryan idim. Balik ve deniz urunleri askina biraktim. Ve eti hala sevmiyorum. Kizkardesim ise tibba basladigi seneden beri hala vejetaryan. Yalniz etten almasi gereken seyleri baska gidalardan dengelemeye calisiyor. Basta protein eksikligini yani. Laktoz intoleransin olmasina uzuldum. Dusuk laktozlu urunleri kullanabiliyor musun peki?

Gecen BBC'de bir program vardi tam bu konu ile ilgili. Vejeteryanlar ile et yiyenleri karsilastirdilar. Et yemeye baslayinca daha az gida tuketiyorsun hali ile. Karbonhidrat yakimindan farkli oldugu icin et. Diyecegim, haklisin. Insan surekli daha cok acikiyor. Neyse ki saglikli alternatifler cok :)

O zaman cappuccinoyu sana soya sutu ile hazirlayacagiz :) Olur mu?

B5 dedi ki...

Bir de unuttum yazmayi: su anki cicek duzenlemesine bayildim (pembe guller ve minik cicekler var beyaz bir vazoda)!!
Kesinlikle benzerini yapmak isterim. Cok guzeller. Gercek mi yapma mi anlamam ama... : )

Demet dedi ki...

Yaban, eskiden yavas yemek yiyen arkadaslarima sinir olurdum, ben yer, icer, tatliyi gecer, kahveye varmis olurdum onlar hâlâ yemegine devam ediyor olurdu, yavas yemenin ve cok cignemenin önemini anladigimdan beri özeniyorum onlara. Ne mutlu sana diyorum :)

Demet dedi ki...

b5, vejetaryen beslenme biciminde yerine konmasi en kolay sey belki de protein. Ben de B12, cinko, demir gibilerini eksik etmeme derdindeyim. dedigin gibi dikkatli ve özenli bir beslenme programi gerektiriyor. Ilk zamanlar biraz hesap kitap istiyor ama sonra otomatige baglaniyor alisilan her sey gibi... :)

Düsük laktoz degerleri olan ürünleri azar azar denemek istedim ama gecenlerde kruvasan yedim diye bile problem yasadim. Bilemiyorum, öyle sIkInti verici bir rahatsizlik ki bundan sonra deneme yapmak bil istemiyorum. Yemem olur biter :)

Hem burada soya yogurdu, sütü, soyadan yapilma krema bile var (cilek bandirmak icin), gittigim cafelerde de soya sütlü alternatifler hazirlayabiliyorlar.Bu yüzden cok memnunum. Sadece disarida yemek yemek biraz problem olabiliyor. Etten kacarken, kremali makarna soslarina ve peynirli pizzalara yakalaniyorum, biraz ugrastiriyor ama olsun :)
Soya sütüyle hazirlanmis Cappuccino 'ya hayir demem mümkün degil!

Bu arada cicekler gercek...

nilly dedi ki...

Bende yediklerimle yemediklerimi degistirisem belki bir ilerleme kaydederim.Nerde zararli sey var, ben onu seviyorum :(

Demet dedi ki...

Nilly'm her sey 'basliyorum' demekle basliyor. O kadar güzel söylemis ki, 'baslamak bitirmenin yarisidir' diyen...
Ilk bir kac seferde basarili olunamasa da sonra mutlaka olunuyor. Cünkü insan her denemesinde mutlu sona biraz daha yaklasmis oluyor, inanmak gerek... :)

Haydins dedi ki...

Bende senin Laktos intoleransi yazini okuduktansonra olabilir mi acaba dedim..Ayni seyleri hissediyorum cunku..2 haftaya kadar,sabahlari nesfit yiyordum sutlu..Aman Allahim gorme beni sonra siskinlik filan..Bide bende asabiyet yapiyor bu siskinlik hissi..Simdi biraktim sut icmeyi iyiyim valla..Olabilir mi acaba yaa bos bir zamanim da gitsem mi doktora..