20 Mayıs 2008 Salı


Bu kitap okunur okunmaz unutmak icin yazildi. Suya yazi yazar gibi...



Elif Safak'in Siyah Süt romanina cuma günü baslamistim, dün üzülerek üc saatlik test sürecimin ilk yarisinda bitirdim. Yine kafamda sorular, cevaplar, tezler, antitezler, sentezler neler neler :)

Hem güzel bir roman okudum ben hem de kendimle ilgili güzel bir yolculuga ciktim. Unutmaya hic niyetim yok :)

Nil Karaibrahimgil'in roman ile ilgili yazdigi yaziyi okuduktan sonra cok fazla laf etmemeye karar verdim. Cünkü herkesin hayati kendine roman misali, her zamanki gibi yine yanilmistim ve yine 'bu kadinla ne kadar benzesiyormusuz meger' yanilsamasina kapilmistim, aptal ben :)
Oysa ne kadar benzer dertlerimiz var dile getirmesek de, cogu zaman en yakinimizdakilere bile söyleyemesek de... Kadinlik... Kadin olmak.
Bu nasil bir sey ben anlayamiyorum, böylesine karmasik bir yapi... Bunca sorumluluk. Hayata ve kendimize karsi. Nasil yorulmuyoruz biz? Nasil bir güc bu, sasirtici ve tapilasi...

30'lu yaslar mi acaba bu konulara daha bir kafa yorduran bilmiyorum. Ilginc seyler oluyor bana.

Istanbul'dan Hamburg'a dönmeden önce Siyah Süt ile birlikte kütüphanemdeki bazi baska kitaplari da secip atiyorum valizime... Halide Edip'den 'Handan', Mehmet Rauf'dan 'Eylül', Ayn Rand'dan Atlas Vazgecti ve yeniden gözden gecirmek üzere 'Ihtiyacimiz Olan Felsefe', Murathan Mungan'in 'Kadindan Kentler'i... Ve hatta bir türlü okuyamamistim artik okumaliyim diye düsünerek Anna Karenina'yi ariyorum raflarda. Iki ciltlik bir baskisini satin almisim zamaninda ne yazik ki ikinci cildi görünürde fakat ilk cildi noksan raflarda... Bulamayip pes ediyorum, birakiyorum... Elimin hep kadinlarla ilgili kitaplara gittiginin ise Siyah Süt'ü okurken farkina variyor ürperiyorum.
Cevap bulabilmis degilim halen ama belli ki bir kodlanma durumlari var. Bakalim nereye dogru gidiyorum? :)
Yukarida saydigim kitap ya da yazar ya da roman kahramanlarindan bazilariyla Siyah Süt icinde rastlastik. Saskinim hala biraz :)

Mutfakta biri mi var?

6 yorum:

ayçobanı dedi ki...

Bir diger nevrotik mahluktan sevgilerle :)) Mutluyum, gururluyum :)

Demet dedi ki...

hihih! yasa Ayca :)

Haydins dedi ki...

Bende okudum bu kitabi hatta kendi blogumda da bahsetmistim.. Kendi kendimle konusmama sebep oluyor diyebilirim :)

Demet dedi ki...

evet bu kitabi okumak yuzlesme gerektirdi bir cesit...iyi de oldu.

nilly dedi ki...

Cok merak ettim bu kitabi. Biryerlerden bulayim bende.

Demet dedi ki...

Kesinlikle okumalisin canim, ne yap et bul :)