16 Nisan 2008 Çarşamba

Kilo vermek isteyenlere IV

Nerede kalmistik? Bünyeyi sasirtmak... Ve de can cekip yedikten sonra pismanlik duymadan kalinan yerden devam etmek :)

Dudagimda bir ucuk cikti ki sormayin. Üst dudagin ortasinda iki tepecik olur ya hani, onun sagda olaninda. Aynaya bakip bakip yahu solda da aynisindan ciksa hic fena olmazmis diyordum sabah aynaya bakarken, kocam 'delisin' dedi hihihi :) Ama dolgun dudak da güzel seymis yani :)

Yavas ve saglam kilo vermek icin, hayatimizdan yemesek ölür müyüz? diye sorup hayir ölmeyiz diye karar verdigimiz zararlilari cikarttiktan, az cok demeyip egzersiz ya da yürüyüs, hic biri olmuyorsa asansör ya da yürüyen merdiven kullanmamaktan, sekerli seyleri mümkün oldugunca az tüketmek mümkünse yok denecek kadar aza indirmekten baska yapilabilecek cok önemli iki sey daha var ki...

Bunlar da ara ögün aliskanligi yoksa mutlaka edinmek ve de aksam mümkünse 18:30-19:00 mümkün degilse 20:00-20:30 saatlerinden sonra hic bir sey yememek, boyuna su icmek...

Evet kari koca misir patlatip yemek, ya da kahvenin yaninda cikolata tirtiklamak cok zevkli seyler ama belli bir saatten sonra sadece meyve ya da kuru meyve gibi seyleri az olmak sartiyla tüketmekte fayda var.
Sadece bu kurala uyuldugu zaman bile (tabi ki hicbir sey yemeyip sadece su icmekten bahsediyorum ya da kahve ya da cay icilecekse bunlari da sekersiz icmekten bahsediyorum) bir kac haftaya kalmadan sonuc almaya basliyor insan.

Yani zamanlama cok onemli, ille de nutella kasiklanacaksa en gec oglene kadar kasiklanmali :)

Ögünleri düzene oturtmak da cok önemli.

Ben eskiden sabah kahvaltisi denen ögünü bilmezdim. Erken saatlerde kahvalti edemezdim, nedense lokmalarin bogazimdan gecmeyecegini zannederdim. Önceleri okula, sonralari da ise kahvalti etmeden giderdim. Sansim varsa ogle yemeginden once disime gore birsey bulursam agzima atar, bulamazsam ogle yemegi vaktine kadar oyle dururdum.
Neyse ki bu büyük hatadan, gec olmadan döndüm.

Dogrusu su tabi ki:

Mümkünse 8 ya da 8 bucuk gibi kahvalti yapmak, kahvalti derken hafta sonu kahvaltisi gibi bir ögünden bahsetmiyorum.
Peynirli bir dilim tost ekmegi, yaninda birkac dilim domates bir de yaninda portakal suyu ya da cay gibi... Maksat tika basa doymak degil, midemizi bos birakmamak. Metabolizmayi afallatmamak, hersey yolunda karnim doyuyor sinyalini vermek gibi ;)

Aslinda kahvalti icn sütle ya da yogurtla karistirilip yenen tahillar(müsli) da güzel olur ama kendileri benim ögle ögünüm oldugu icin sabah baska seyler yerim :)

Sabah yenilen saate göre degisir ama saat 10:30-11:00 gibi bir meyve, ya da icine azicik recel/marmelat/bal karistirilmis yogurt, ya da bir kac tane biskuvi ya da her neyse ama onemli olan miktarinin ''ögün'' degil ''ara ögün'' tanimlamasina uyacak kadar olmasi.

Sonra ogleden sonra (bence) 13:30'u gecirmeyecek sekilde bir ogle ögünü. Ki benim ogle ögünüm genellikle icine kuru meyveler karistirarak ve sütle hazirladigim tahillar ile oluyor.

Yaklasik iki saat sonra (bu da asagi yukari saat 3 ya da 3 bucuk 4 civarlarina denk geliyor) tekrar bir ara ögün zamani gelmis oluyor. Ben ikindi ara ögünümde (eger kusluk ara ögünümde yememissem) ceviz/badem/findik atistiriyorum 3'er 5'er.

Aksam ögünümüz icin de soframizda ya degisik sebzeler ve baharatlarla soslar hazirladigim makarnalar ya da haslanmis veya yemek olmus sebzeler yer aliyor.

Kilo kontrolüme basladigim zamanlardan beri cok dikkat ederek ve aksatmadan yaptigim bir sey daha var ki o da gün icinde en az 1,5 litre su icmek...
Dikkat ettigim diyorum cunku bir zamanlar 2 gun su icmesem (hava sicak olmadikca) aklima bile gelmezdi...

Evet sekerler, yedigimizi ictigimizi hesaplayarak gidiyoruz, kalorisi cok olan seyleri erken saatlerde yemeye calisiyoruz, kocamizla disarda yemek ya da arkadaslarimizda gün varken, ''ay ben rejimdeyim'' kesinlikle demiyoruz, bilakis en sevdigimiz yemeklere baliklama daliyoruz, ertesi gün bir önceki günkü halimizi unutup kaldigimiz yerden devam ediyoruz, aksam saatlerinde bir sey yememeye calisiyor ama su icmeye ve tuvalete cikmaya devam ediyoruz.
Bu esnada da aralarda metabolizmayi calistirmaya yardimci bitkisel caylardan icmeyi ihmal etmiyoruz
Kisacasi her seyi bir dengeye oturtmaya calisiyoruz, her elimizi attigimiz seyin cicigini cikarmak kadar kötüsü yok :)

Vallahi böyle veriliyor kilolar, hic zor degil ki!...

6 yorum:

yaban dedi ki...

Yazdıkların çok mantıklı, okuması da keyifli... Acaba uygulaması nasıl? :)
**
Benim elimin altında bulunan sağlık kitapları da hep senin verdiğin öğütlere benzer şeyler söylüyor. Bir de ben uygulayabilsem. Mesela şu, akşam belli bir saatten sonra bir şey yememe olayı biraz çetrefilli. :)

Adsız dedi ki...

Canım çok geçmiş olsun. Sakın dokunma uçuklarına yoksa yayılırlar. EN kısa zamanda geçer inşallah. Krem sürme yoksa kabuk bağlayıp kurumaları zor oluyor biliyorsun. Fazla kaşımamaya çalış :)

hindiba dedi ki...

Yaklaşık 1,5 yıldır müsli sabah kahvaltım olduğundan klasik Türk kahvaltısı bazen öğle yemeğim oluyor. Seninkinin tersi. Ama farketmez. Yaban mı demişti sen mi? Ben de her öğün müsli yiyebilirim.

Demet dedi ki...

Yaban bu yazdiklarimi aynen uygulayarak ben 25 kilo verdim, hem de o dönem hic ama hic spor yapmayarak... Calistigim yer ve o donemki kosullarim nedeniyle spor yapamiyordum ama sonucta oyle oldu :)

AAh o aksam bir sey yememe olayi benim icin de hala cetrefilli, kendimi zor tutuyorum, film izlerken cekirdek citletmemek, ya da biskuvileri nutellaya batirip batirip yememek icin. Ama tutuyorum vallahi, kacamaklar haftada bir'e dusse kârdir :)

Demet dedi ki...

Hande'cim ucuguma 2 gün kadar krem sürdüm ama dedigin gibi kurumaz oldu, dun aksamdan itibaren de biraktim, bakalim. Alisik da degilim ya, ust dudagimda bir gülleyle birlikte yasiyorum gibime geliyor, puff :)

Demet dedi ki...

Evren yaban da demis olabilir ben de demis olabilirim, cunku ben de her ogun yiyebilirim, ama ekmek/domates/peynir uclusu var bi de, asla pabuclarini dama atmam:)