10 Nisan 2008 Perşembe


Kilo vermek isteyenlere III

Bu yazimda kosmaktan bahsetmistim. Yaban'in yazdigi yorumu okuduktan sonra 'kosmak' ya da egzersiz yapmak üzerine de bir seyler karalamak istedim.

Istanbul'da yasarken, bilumum welness ve spor mesguliyetlerine birlikte giristigim sevgili patronumla hafta ici her sabah saat 7'de Macka Parki'nda bulusur ve yarim saatlik kosudan sonra onun evinde dus alip kahvalti yapip ofise giderdik.

Ilk zamanlar bende yarim saat kosmak nerede? (bahar aylariydi) Sigara da ictigim icin on dakikadan sonra düsüp kalacak gibi oluyordum. Ama kendimi zorlamiyordum, 10 dakika bir süre sonra 15 dk oldu, sonra 20 derken yarim saat güzel güzel kosabilmeye basladim.

Bahar ve yaz bu sekilde gectikten sonra yazin sonlarinda bir spor salonuna yazilmaya karar verdim ve patronicemin zaten kayitli oldugu salona ben de kaydoldum. Nisantasi'nda bulunan salona sadece havanin bozuk oldugu zamanlarda gidiyor, kalan güzel günlerde ise yine parkta kosmaya devam ediyorduk...

Cok uzattim, Hamburg'a döneyim:

Buraya geldigim ilk günden itibaren egzersizlerime basladim ama cesitli nedenlerle bir süre ara verdigim icin formdan düsmüstüm.

Ise ilk önce yürüyüsle basladim. Evden cikiyor, (eve dönüs yolumu da hesap ederek) yorulma durumlarimi ayarliyor yine yürüyerek eve dönüyordum.

Her gün bir kac yüz metre daha fazla yürümeye basladigimi farketmek cok güzeldi. Ilk gün sadece bir kilometre gidis bir de dönüs 2 km. gibi bir mesafe yürüdüm saniyorum. Artik kendimi kosmaya hazir hissettigimde ise yürümeye baslayali 1 ay gibi bir zaman ancak gecmisti ve ben her ciktigimda 8-9 km yürüyordum.

(O zamanlar kursum ögleden sonra basliyordu, esimi isine ugurlayip ben evden cikiyordum.)

Sonra yavas yavas kosmaya basladim. Yine yürümede yaptigim gibi hic kendimi zorlamadan her gün biraz daha ileride yorulmaya baslayarak devam ettim. Ta ki havalar iyice sapitana kadar.

Sonrasinda da Tibet'in Genclik Pinari egzersizleri hizir gibi yetisti... Onlari da evde yaptim güzel güzel... (Tibet'in Genclik Pinari egzersizlerinden ayrica söz edecegim)

Özet olarak yürüme ve kosma icin önerilerim;


*Yürüyüsle baslayin, her gün azicik azicik arttirin.

Siz farketmeden yavas yavas nefes alis verisiniz düzenlenecek, daha gec yorulmaya baslayacaksiniz, bacaklariniz incelenecek, belin iki yaninda bulunan can simitleri kuculecek vs... :)

*Kosmaya gecise karar verdiginizde günlük yürüyüsleriniz arasina bir kac dakikalik eklemeler yaparak baslayin... Her gün ya da istedigini zaman arttirin.

*Kosmak sart degil elbette, yürüyüs de güzel yag yakan vücudu bicimlendiren bir sey, biraz sabredip sonuclarini görecek kadar düzene oturtmak gerekiyor.

*Yürürken ya da kosarken mp3calariniz yaninizda olsun ve tabi icinde cok sevdiginiz parcalar olsun :) Müziklerin güzelligine dalip ne kadar yürüdügünüzü/kostugunuzu farkedemezsiniz.

*Hic bir zaman cilkini cikarip her gün yapacagim diye bir hirsa kapilmayin, kendinize kurallar koymayin. Kurallar yikilmak icin vardir, bir gün gelir sIkIlIrsiniz :) Haftanin belli günleri yapin ve o günleri de arada degistirin mümkünse...

BÜNYEYI SASIRTMAK COK ÖNEMLI!!!

Nedir bünyeyi sasirtmak?

Nasil ki düzensiz abur cubur dolu bir beslenme biciminden sonra agir bir rejim yapildiginda bünye aptallasiyor ve hemen cevap veriyorsa ve fakat yeni sisteme alistikca kilo vermek de sekillenmek de daha zor bir hal aliyorsa egzersiz konusunda da ayni sey gecerli bence.

(Rejim yaparken kacamak yapmak ve kacamaklari sonra dengelemek de bu yüzden önemli)

Arkadasiniz evine davet ettiginde, mesela bir kizlar toplantisi varsa, caniniz istedigi kadar yiyin o böreklerden, kisirlardan, tatlilardan.... Ama aksam olup eve dönünce de 'niye yedim?! Kahretsin!' deyip pisman olmayin, 'oh ne güzel yedim' deyin onun yerine...

Ve ertesi günü sebze meyve agirlikli beslenerek ve bol bitki cayi ile su icerek gecirin...

*Kacamak yaptiginiz ya da cok sevdiginiz bir sey yediginizde tadini cikararak yiyin ve sonrasinda pismanlik hissine kapilmadan, rejim bozuldu diye kesinlikle düsünmeden(ki zaten yaptiginiz rejim degil ;-), sanki hic yememissiniz gibi kaldiginiz yerden sisteminize devam edin...


devam eder mi? eder... :)


6 yorum:

hindiba dedi ki...

Etsin, etsin! Gerçi benim kilo problemim bugünlerde ters yönde ama okuması hoşuma gidiyor.

nilly dedi ki...

Kesinlikle dogru soylediklerin. Hersey bunyeyi alistirmakla alakali. Mesela rejimde hemen salata yenmeye falan baslar. Bunyede tepki verir ve miden kuculmeye basladigindan kilo vermeye baslarsin ve eskisi gibi cok yiyemezsin. Ama hergun hergun salata yersen vucud bu sefer buna alisir ve bunun senin normalin oldugunu algilar. Boylece su hizli kilo verdikten sonraki drgun doneme gecersin ve sayilar daha fazla neden inmiyor diye sinir olursun. Halbuki bunyeni buna alistirmissindir. O yuzden csitili degisiklikler yapmak gerekir. Bunlar tabi rejim yapildiginda gecerli olan sey. Ben senin anlattigin gibi yeme duzenimi degistirmek istiyorum. Cunku cocukdan bile kotu yemek aliskanligim var. Baktigim cocuk o kadar saglikli yiyorki onu kiskaniyorum.

yaban dedi ki...

1. hafta: 5 dakika yürüyüş, 1 dakika hafif tempolu koşu
2. hafta: 5 dakika yürüyüş, 2 dakika hafif tempolu koşu
3. hafta: .....

Buna benzer bir program yapıp ben de kendimi yavaş yavaş koşuya alıştırmak istiyorum ama önce mental hazırlık yapmam gerek, kendimi koşabileceğime inandırmam için..


sağol tavsiyeler için.. :)

Demet dedi ki...

Ah Evren, hayatim boyunca özel caba sarfettigim zamanlari saymazsak kendi kendime bir kilo dahi verebilmis degilim :(
Ters yönde derken 'kilo alamama' durumu mu yoksa 'zayiflama' durumu mu tam anlayamadim ama onlarin da caresi var neyse ki...

En önemlisi saglik iste... Yasami seven birinin ilk yapmasi gereken sey sagligina dikkat etmek olmali.

Demet dedi ki...

E Nilly'm benim, sen de o zaman baktigin cocugunkine benzer bir yontem izle. 'Yetmez mi simdiye kadar canimin istedigini yedigim, koca kadin oldum artik, bugun bundan sonraki yasamimin ilk gunu, heeehheeeyyttt!' de ;)

Demet dedi ki...

Yabancigim evet tam da boyle bir sistemdi anlatmak istedigim.

Ama zorlamamak lazim bünyeyi, bunu hic unutmamamiz lazim. Gerekirse her gün duzenli yürü ve bu sürenin icinde sadece 3 dk kos ve hic arttirma ama tempolu/ritmik kos. Bu bile cok ise yarayacaktir.
;) Kosalim güzelleselimm, hijk!