10 Nisan 2008 Perşembe


Kilo vermek isteyenlere II

Aliskanliklari hop diye degistirmek kolay degildir. Ballar, börekler, tatlilar, soslar seven, kisacasi istahi acik, bogazina düskün biri, bir anda tüm gününü diyet biskuvi ve salata tarzi yiyecekler ile gecirmeye kalkisirsa, bu hikayenin sonunun kötü bitecegi bellidir.

Kilolarin dönüsü muhtesem olur. Cünkü kimse hayati boyunca diyet bisküvi ve salata ile beslenemez. Bu rüyanin bir gün bitecegi bellidir. Pes edip birakildigi noktada da eski aliskanliklara cok yavas gecislerle insanin kendisinin bile anlayamacagi sekilde geri dönülür.

Öncelikle söyle bir liste yapilmasini tavsiye ediyorum:
En cok yedigimiz yiyecekleri, atistirmaliklari, yani bogazimizdan gecen her seyi icecekler dahil listelemek. Sonra bunlarin icinden sagliga zararli ya da kilo aldirma özelligi yuksek olanlari isaretlemek ve sonra da tek tek üzerlerinde düsünerek;
*hangileri olmadan hayat gecmez??
*hangileri olmasa da olur?
*ve hangileri hayatimizdan ciksa da farketmez...

Simdi, bir daha hic yemesem de olur dediginiz varsa iclerinde, onunla vedalasin :)

Olmasa da olur ve olmazsa olmaz dedikleriniz icin de kendinize bir period yapin.

Kendimden örnek vermek gerekirse:
Hayatimdan ciksa da olur dedigim ve fakat o zamana kadar cok tükettigim bir atistirma patates cipsi idi. Bunu süresiz olarak hayatimdan cikarmaya karar verdim.

cikolata ve dondurma ve cola (o zamanlar) benim onsuz olamayacagimi düsündügüm seylerdi. Cola'yi seyrek icebilirdim hatta ara verebilirdim, dondurmayi da haftada bir yiyebilirdim ama cikolatadan uzaklasmak benim icin imkansizdi.
Ama bir arkadasimdan duydugum taktik cikolata konusunda bana büyük bir güc verdi.
INATLASMA TAKTIGI!
Buzdolabinda hep cikolata bulunduruyordum. Dolabin kapagini actigimda cikolata beni tahrik ederse, 'sen mi güclüsün, ben mi?!' diyordum ve bir daha ki sefere kadar kapagi kapatiyordum.

Yeni beslenme bicimime basladigim ilk 6 ayda cikolatayi agzima bile sürmedim. Yaklasik bir sene (cok istisna durumlar haric) cola icmedim. Cips ve türevlerini tamamen hayatimdan cikardim. Dondurmayi ise canimin her istediginde yedim :)

Siz de bu taktigi kendi yedikleriniz üzerinden yapabilirsiniz. Sunu unutmayin ki, insan boyle durumlarda bir tek kendisiyle kavga etmeli.
Irade ve nefse hakim olma denen olgular yoksa insanda, sadece dengeli beslenmek ve fazla kilolardan arinmak degil, diger pek cok konuda basarisizlik da kacinilmazdir.

Bu listeyi yaptiktan sonra önerecegim sey de, bir mezura yardimiyla ölcülerimizi alip bir yere kaydetmek. Sizden baskasi görmeyecek bu listeyi, yarim santimleri yukari yuvarlayin ;)

Bedenimizdeki bel cevresi, basen, kalca, baldir gibi yerleri ölcüp not edelim. Ayda bir kez de ölcüm isini tekrarlayalim.
Yeri gelmisken belirteyim, her gün tartiya cikmanin hic bir anlami yoktur. Haftada bir gün belirleyelim ve hep sabah kalktigimizda ac iken tartilalim.

Simdilik bu kadar diyelim. devami gelecek olsun :)

6 yorum:

yaban dedi ki...

oooo çok güzel gidiyor, ben beğeniyorum bu önerileri.. ben de yakın zamanda hayatımdan kolayı tümüyle çıkartmayı düşünüyorum. Pis şekerli bir içecek işte, boş kalori, ama şu pazarlama gücü yok mu, sanki yaşam sıvısı satıyorlar.
allahtan çikolataya karşı bir antipati gelişti içimde, ama onun yerini pastalar, kekler, pudinglerle doldurabilirim. Onları da evde yapmayıp dışarda yeme yolunu seçtim, hadi bakalım, belki onlara duyduğum iştah da azalır bir gün...

Demet dedi ki...

aynen oyle yabancigim, cola pis ve de bol sekerli bir icecektir, mideye zararlidir, selülit yapar, kilo yapar, vücutta ödem bile yapar, e o zaman neden icilsin ki? :)

nilly dedi ki...

Heh, ac kaldim desene o zaman. Benim yedigim faydali birsey yok ki :(

ayçobanı dedi ki...

Harika bir yazi dizisi oluyor bu!! Öyle yalandan dolandan her sabah kibrit kutusu kadar peynir yanina yarim ekmek diyen zayiflama önerileri degil. Sen yasam bicimi öneriyorsun deneyimlerin üzerinden ve ben buna bayiliyorum!!! Aslinda bildigimiz ve kendi kendimize kulak ardi ettigimiz detaylar ama, cok motive edici!!

Demet, havuzlari denedin mi Hamburg'da?? Havalarin kötü oldugu dönemlerde yüzedebilirsin.

Demet dedi ki...

Nilly'cim ben de zamaninda aldigim kilolari hic faydali birsey yemedigim icin almistim, yemek neredeyse yemiyor buna karsin karnimi sürekli abur cuburla dolduruyordum. Ama aydim ya sonunda sükür... :)
Eger olaya bakisimizi degistirmezsek hakikaten ac kaldim durumu ve panigi yasaniyor ama insan zamanlar ogreniyor ki, yerine konacak bir seyler hep bulunuyor. Cekirdek cikolata yiyecegime ceviz, badem, findik didikliyorum mesela... ;)

Demet dedi ki...

Ayca'cim cok tesekkur ederim, bazen insan yasamindaki bazi seyleri degistirmek icin fitili atesleyecek bir sey bekliyor. Belki dedigin gibi benim yaptigim da bu olur. Umarim olur... :)

Havuz konusunda cok kez girisimde bulunma karari aldik ama bir turlu uygulayamadik. Ama mutlaka yapacagim onu. Bir yazi da buradan cikacak simdi, eyvah! :)