21 Mart 2008 Cuma

Mim / Çocuk İstismarini Durdurun / Çocukluk Şarkiniz

Önceki yazimda da söyledigim gibi, lezzet aski'ndan Hande beni mimlemis. Aslinda ilk haberdar oldugumda biraz elim ayagim dolanmadi dersem yalan olur. Sebebi ilk kez mimleniyor olmamdi ve ne yapacagimi tam olarak bilemememdi. Ama sayfasina baktim ve kendisininkini örnek almaya karar verdim :)

Yazima öncelikle 'istismar'in tanimi ile baslamak istedim ve Türk Dil Kurumu sözlügüne baktim. Iyi ki de bakmisim, yillardir 'suistimal etmek'i yanlis yerde kullaniyormusum meger bunu ögrendim.
Ögrenmisken belki benim gibi yanlis bilenler vardir diye girisi bununla yapmaya karar verdim:

ISTISMAR:
1) iyi niyeti kötüye kullanma
2) sömürme

iyi niyeti kötüye kullanma tanimindan sonra kendi kendime dedim ki, 'peki suistimal ne demek?'

Sonra baktim ki;

SUISTIMAL:
Görev, yetki vb.'ni kötüye kullanma

imis...

Bu anlamda Cocuk Istismari basligini, sömürü anlaminda degerlendirecegim.
Hepimizin bildigi gibi sömürü'nün türlü bicimleri var. Cinsel (taciz), duygusal(üstü örtülü bicimde, duygusal yollarla kandirip istedigini yaptirma) ya da fiziksel (siddet uygulama)olarak istismar etmek, cocugun bakimi ya da tibbi yardim gereksinimi konusunda kayitsiz kalmak ve boslamak, uyusturucuya bagimli hale getirmek suretiyle kullanmak, isci olarak calistirmak ve sair...

Cocuk istismarinin hic bir sekli göz yumulur degildir. Her türlüsüne cezai yaptirim uygulanmalidir diye düsünüyorum. Yukarida sözünü ettiklerim zaten hukuka yansidigi oranda cezai karsiligi olanlar.

Ancak ben simdi cogunlukla gözden kacan ya da üzerinde pek durulmayan istismarlardan iki tanesine deginmek istiyorum.

Gecekondusu yikilmasin ya da kendisini terkeden karisi geri dönsün ya da devlet kendisine is versin diye cocugunu ya da bebegini alip bogazina bicak dayayan ebeveynlere de ceza verilmesini istiyorum.

Hatta dergi kapaklarinda, mankenlerin üzerine ortaokul kiz cocugu etegi giydirip, saclarini iki yandan toplayip, agizlarina da lollipop veren ve bu görüntüyü 'seksi' olarak görüp bir cinsel obje olarak gözler önüne serenlerin ceza almalarini istiyorum, bu gibi cekimlere hayir demeyip katilan haysiyetsiz mankenlere de akil, fikir, vicdan diliyorum.

Bu konuda söyleyeceklerim bunlar. Umarim cok uzatip bunaltmamisimdir :)

***

Gelelim cocukluguma dair ilk hatirladigim sarkiya. Benim ilk hatirladigim sarki, hep annemin sesinden duymaya alistigim;

Orda bir köy var, uzakta
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.

Orda bir ev var, uzakta
O ev bizim evimizdir.
Yatmasak da, kalkmasak da
O ev bizim evimizdir.

Orda bir ses var, uzakta
O ses bizim sesimizdir.
Duymasak da, tınmasak da
O ses bizim sesimizdir.

Orda bir dağ var, uzakta
O dağ bizim dağımızdır.
İnmesek de, çıkmasak da
O dağ bizim dağımızdır.

Orda bir yol var, uzakta
O yol bizim yolumuzdur.
Dönmesek de, varmasak da
O yol bizim yolumuzdur.

Söz : Ahmet Kudsi Tecer Müzik: Münir Ceyhan

O zamanlar da simdiki gibi beni hep hüzünlendirirdi, dinlerken cenem titrer bogazim dügümlenirdi niye oldugunu bilmezdim, hala da öyledir.

Hande'ye cok tesekkür ediyorum ve ben de yillar sonra facebook sayesinde yeniden buldugum liseden arkadasim Nilly'yi mimliyorum :)



4 yorum:

Adsız dedi ki...

Demet ciğim ne güzel anlatmışsın. Kalemine sağlık. Bende sinir oluyorum kadınların, liseli kızların çeşitli şekillere sokulup seks objesi olarak kullanılmasından. Evet bu şarkıyı ben de çok severdim küçükken :) Hatırladığım iyi oldu...Bir de Nilly i mimliyorum demişsin ama bağlantı vermemişsin. Üzerini tıklayıp herkesin rahat gidebilmesi için bağlantı versen daha pratik olur bence :)Gerçi yan tarafta var ama bana bağlantı verip Nİlly' e vermemek birazcık ayıp olur :)Öpüyorum kocaman...SEvgiler....

Demet dedi ki...

Haklisin Hande
Nilly'ye link vermedigimi sonradan farkedip düzeltmistim, yine de hatirlattigin icin tesekkürler :)

nilly dedi ki...

Ince dusunceniz icin ikinizede tesekkur ederim :)

Eger yanlis anlamadiysam cocuk istismari ve cocuklugumdan hatirladigim ilk sarkiyi paylasacagim. E, gevezeligi birakip odevime basliyim bari :))

Demet dedi ki...

Hemen basla Nilly'cim, merakla bekliyorum :)