25 Kasım 2007 Pazar

Tavlanin Hikayesini Anlatmadan Gecmeyelim:

Pers imparatorunun basveziri Buzur Mehir tarafindan 1400 yil once tasarlanan tavla oyunu; dunyanin en populer oyunlarindan biridir. Zaman kavramindan alinan ilhamla tasarlanmistir.

Senenin birligi olarak tavla bir tanedir. Tavlanin icindeki karsilikli 6’sar hane 12 ayi temsil eder. 15 acik ve 15 koyu renkli pul, ayin 15 gece ve 15 gunduzunu simgeler. Karsilikli 12’ser hane gunun 24 saatidir.

Eski zamanlarda Hint Imparatoru, Pers Imparatoruna, yaninda bir mektup ile birlikte satranc oyununu hediye olarak gondermistir. Mektubunda oyunla ilgili hic bir aciklama yapmazken soyle bir mesaj yazmistir Pers Imparatoruna;
Kim daha cok dusunuyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi goruyorsa O kazanir. Iste hayat budur…

Pers Imparatoru donemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesaji paylasarak, ondan oyunu cozmesi ve kendisinin de karsilik olarak Hint Imparatoruna hediye edilmek uzere baska bir oyun icat etmesini ister. Vezir haftalarca calistiktan sonra gonderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu cozer daha sonra da on gunde tavlayi icad eder ve imparatora sunar.

Hint Imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gonderilmek uzere soyle bir mesaj hazirlanir:
Evet, Kim daha cok dusunuyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi goruyorsa O kazanir. AMA BIRAZ DA SANSTIR. Iste hayat budur…


Bu notu aldigim yerin ismini kaynak olarak vermek istedim ama bir bakindim onlarca sitede ayni yazi var. sahibinin kim oldugunu bilmiyorum. affola :)

Hiç yorum yok: